Janubiy mintaqalarning qurg’oqchil sharoitida Evapotranspiratsiya va NDVI o’rtasida makon-zamon bog’liqliklar tahlili (Irrigatsiya va melioratsiya, 2026)
Masofadan zondlash ma’lumotlari asosida o‘simlik qoplamini baholashda kengqo‘llaniladigan NDVI indeksi vaevapotranspiratsiya (ET)ko‘rsatkichlari o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik,o‘simliklarning fiziologiyasi, xlorofill miqdori, biomassa va stress darajasini baholashda samaraliindikator hisoblanib, ET tuproq va o‘simliklar orqali suv sarfini aks ettiradi. Tadqiqotda Google EarthEngine (GEE) platformasi yordamida Qashqadaryo viloyati uchun 2016-2025 yillardagi NDVI va ETko‘rsatkichlarining zamon va makon (fazo-vaqt) dinamikasi tahlil qilindi. Olingan natijalar asosidamazkur ko‘rsatkichlar o‘rtasidagi korrelyatsion bog‘liqlik baholandi hamda ularning qo‘rg‘oqchiliqlim sharoitidagi o‘ziga xos xususiyatlari aniqlandi. Tadqiqot natijalari mintaqada suv resurslariniboshqarish va qishloq xo‘jaligi samaradorligini oshirish uchun ilmiy asos yaratadi.